Printed fromChabad.nl
ב"ה

De Parasja met Rabbijn Vorst

Ve'etchanan

Parasjat Waetchanan 5780-2020 from Mendel Levine on Vimeo.

Devariem

Matot Masé

- 'Zing voor Hem. Spreek over al Zijn wonderdaden.'

Het zijn woorden uit het dagelijkse Sjachariet-Ochtendgebed. Ter illustratie vertelt rabbijn Vorst - waterbouwer - over zijn 'collega', de bever. Ook tijdens vorst.

- Rabbijn Vorst gaat in gedachten en in woord even terug in de tijd. Toen de Pesach-viering door de corona werd getroffen.

  'MA NISJTANNA?' als vraag. 'MA NISTANNA!' als antwoord. 

- Positief Denken. Altijd. Met als voorbeeld wordt u verteld over de Tempel-deuren van Nikanor.

- Opnieuw: Positief Denken. Dat blijkt uit het feit dat vreugdevolle Tora-teksten op Sjabbat in de treurige Drie Weken worden gelezen! 

- Praktisch wordt deze Sjabbat 'terloops' over kasjroet gesproken. Wilt u een kosjere huishouding beginnen? De Rebbe, Rabbi Menachem M. Schneerson ztsl. beloofde indertijd 

  een vergoeding van 50 procent. Interesse? Mail naar [email protected] 

- 'Oheev Sjalom! Rodeef Sjalom!' roept Aharon Hakoheen, de eerste Hogepriester ons als het ware in de sidra Mas'ee toe. 'Heb elkander lief! Zonder onderscheids des persoons!  

  Aharon overleed op 1 Av - zo lezen wij deze Sjabbat in de sidra Mas'ee. Zijn oproep is dan ook heel toepasselijk nu wij de verwoesting van beide Tempels gedurende de zogenaamde Drie Weken opnieuw ervaren.

- 'Mas'ee - Tochten'. Waarom meervoud? Uw vraag wordt betekenisvol beantwoord.


Tenslotte wenst rabbijn Vorst u een Sjabbat Sjalom en een - aanstaande woensdag beginnende maand Av - Chodesj Tov Oemeworach!

 

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.